Το ρωσικό αλφάβητο είναι μια παραλλαγή του ελληνικού (βυζαντινού),που επινοήθηκε του 9ο αιώνα με σκοπό τη διάδοση της Αγίας Γραφής στους σλαβόφωνους. Αποτελεί έργο των μονάχων από τη Θεσσαλονίκη Κύριλλου και Μεθόδιου και του διαπρεπούς Αγιορείτη μοναχού και λογίου Μαξίμου του Γραικού, η δράση των οποίων είχε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωσικής γλώσσας.
Σήμερα η ρωσική γλώσσα χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο, αποτελείται από 33 γράμματα, τα περισσότερα από τα οποία μοιάζουν με τα αντίστοιχα ελληνικά. Είναι μια ανατολική σλαβική γλώσσα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση και τον μεγαλύτερο αριθμό ομιλητών ως μητρική στην Ευρασία. Διαθέτει μια πλούσια λογοτεχνία που άνθισε τον 17-19ο αιώνα και είναι η 8η πιο διαδεδομένη γλώσσα του κόσμου.
Τα ρώσικα είναι μια πλούσια και εκφραστική γλώσσα με τεράστια ευελιξία, χωρίς μεγάλες δυσκολίες για ελληνόφωνους σπουδαστές (σε σύγκριση με τους αγγλόφωνους) εξαιτίας της κοινής προέλευσης και της κοινής δομής γραμματικής και συντακτικού. Επίσης , στη ρωσική γλώσσα χρησιμοποιούνται πάρα πολλές λέξεις με ελληνικές ρίζες, οι οποίες γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους σπουδαστές.
Το βασικότερο πρόβλημα στην εκμάθηση ρωσικών είναι οι πτώσεις, οι προθέσεις, που συντάσσονται με συγκεκριμένες πτώσεις, τα ρήματα κίνησης και το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μέρη του λόγου κλίνονται ακόμα και τα αριθμητικά και οι αντωνυμίες.
Οι εξετάσεις γλωσσομάθειας στην ρωσική γλώσσα έχουν μεγάλη ανταπόκριση στους Έλληνες σπουδαστές και αυτό αποδεικνύεται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό υποψηφίων κάθε χρόνο. Το εκπαιδευτήριο Πρόοδος προετοιμάζει σε ετήσια βάση σπουδαστές οι οποίοι επιθυμούν είτε να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης, είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Ρωσία.
Το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω των διεθνών σχέσεων που έχει συνάψει η Ρωσία σε διάφορους τομείς. Ειδικότερα, όσο αφορά την Ελλάδα, οι σχέσεις της με τη Ρωσία γίνονται όλο και πιο στενές, αφού οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται σε τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, και της εκπαίδευσης.
Οι καθηγητές ρωσικής γλώσσας στο εκπαιδευτήριο ¨Πρόοδος¨, μετά από πολύχρονη πορεία στο χώρο της ξενόγλωσσης παιδείας παρέχουν γνώσεις επιπέδου, το οποίο ανταπεξέρχεται στις επιθυμίες και απαιτήσεις των σπουδαστών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες τις οποίες θα συναντήσουν στο δρόμο της εκμάθησης της γλώσσας. Κατά τη διδασκαλία της γλώσσας τηρούνται αυστηρά οι κανόνες διδασκαλίας , σύμφωνα με αυτά τα οποία ορίζει το Ευρωπαϊκό πρότυπο σπουδών.
Οι καθηγητές μας διαρκώς ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις στη διδασκαλία της γλώσσας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και συμμετέχουν ενεργά με άρθρα σε συνέδρια παγκόσμιας απήχησης πάνω στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας. Στο τελευταίο συνέδριο, μάλιστα, το οποίο διεξήχθη στην χώρα μας στα πρόθυρα του τρέχοντος έτους 2015-2016 (το οποίο έχει οριστεί ως έτος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας) οι καθηγητές μας δημοσίευσαν άρθρο πάνω στις νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας, καθώς και πιο συγκεκριμένα, πάνω στις δυσκολίες τις οποίες συναντά ο Έλληνας σπουδαστής κατά την εκμάθηση της γλώσσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σχολική χρονιά 2008 – 2009 λειτούργησε πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της ρωσικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε 15 γυμνάσια σε όλη την χώρα. Αν και το πρόγραμμα είχε εξαιρετική επιτυχία, το Υπουργείο «πάγωσε» αυτά τα μαθήματα στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών.
Δυστυχώς ελάχιστη παραμένει να είναι η ελληνόγλωσση βιβλιογραφία και ιδιαίτερα τα ελληνόγλωσσα εκπαιδευτικά βιβλία στην ρωσική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια όμως μερικά βήματα έχουν γίνει και σε αυτήν την κατεύθυνση και οι καθηγητές μας (οι οποίοι κάθε χρόνο πραγματοποιούν παραγγελίες βιβλίων και σχολικών βοηθημάτων κατευθείαν από τα κεντρικά γραφεία εκδοτικών οίκων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης) είναι εδώ να σας βοηθήσουν στην αλάνθαστη επιλογή αυτών , τα οποία ταιριάζουν στο επίπεδο του αντίστοιχου σπουδαστή .
Στο εκπαιδευτήριο ¨Πρόοδος¨ τόσο οι ενήλικοι σπουδαστές , όσο και οι ενδιαφερόμενοι γονείς έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης δοκιμαστικών μαθημάτων πριν προβούν στη φοίτηση στο Πρόοδος, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε προσωπική επαφή με τους καθηγητές μας και να αξιολογήσουν το επίπεδο διδασκαλίας.